La corneta

Partitures publicades: on trobar-ne?

El repertori cornetístic el trobem en dos tipus d'edicions modernes:

Per una banda tenim el facsímil , que ens permet llegir directament de còpies dels textos originals. Aquest tipus d'edició no ofereix cap intermediari entre la notació original i el lector. Així, la resolució d'aspectes com l'ornamentació, la música ficta, l'accentuació... queda a mans del lector i de la seva competència.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facsímil (dalt) i transcripció (dessota) d' Io son ferito de Palestrina glossat per Bovicelli

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Per altra banda tenim les transcripcions , que ens ofereixen els textos "traduïts" a la notació moderna. Si no coneixem els sistemes de notació de l'època ens resultarà més fàcil llegir la música transcrita. Les transcripcions, però, impliquen sempre un cert grau de reducció o d'ampliació (segons el criteri de l'editor) de la informació continguda en les partitures originals. A més, hi ha qui diu que nota una gran diferència de sensacions a l'enfrontar-se a una edició facsímil o a una transcripció, diferències que n'arriben a afectar la interpretació.

Així, a l'hora de cercar música haurem de saber en primer lloc quin tipus d'edició ens ofereixen i quin tipus d'edició ens interessa.

Per a conèixer els principals autors que tenen obres escrites per a corneta o les obres que sense especificar-ho són susceptibles de ser tocades amb aquest instrument podeu anar a Repertori.

Algunes de les principals editorials dedicades a l'edició en facsímil i a la transcripció de   música de l'època de la corneta són les que segueixen:

 

Enllaços on hi podeu trobar partitures:

 

pàgina principal |sobre aquest lloc web | contacta amb mi | la caravaggia | copyleft 2005 Lluís Coll i Trulls